Hårtransplantation i uppsala laserklinikcenter
Hårtransplantation

Vid en hårtransplantation flyttas hår från ett område som är rikt på hår, till ett område där ökad hårväxt önskas. De transplanterade hårsäckarna växer fast redan inom 24 timmar och börjar omgående producera ett naturligt hår.

Den enda permanenta behandlingen för ytterligare hårväxt

Håret som flyttas är genetiskt kodat att inte falla av vilket gör att de transplanterade håren växer för evigt.

En hårtransplantation är därför en permanent behandling för ytterligare hårväxt. Det är en behandling som innebär att flytta hår, inte bota håravfall.

Från små justeringar till att fylla stora ytor

Laserklinikcenter samarbetar med ett internationellt team av specialister inom området. Under åren har vi genomfört många olika typer av hårtransplantationer och tillgodosett varierande behov hos män och kvinnor.

Hjässa, vikar och hårlinje är de tre områden där de flesta önskar en ökad hårväxt. Transplantation av hår går även att göra till mindre områden som ögonbryn och skäggväxt.

Ingreppens omfattnings varierar således från mycket små kosmetiska justeringar så som att flytta hårlinjen några millimeter till att fylla ut stora ytor.

80% av ett lyckad resultat beror på konsultationen

En hårtransplantation kräver noggrann planering och stor eftertanke av dig som planerar att genomgå ett ingrepp. Vi brukar säga att 80% av ett lyckat resultat beror på konsultationen. Där går vi igenom dina individuella förutsättningar, dina förväntningar och det önskade resultatet.

Det är viktigt för oss att du som kund ges möjlighet att i lugn och ro få veta vad som är medicinskt möjligt utifrån givna omständigheter. Vid konsultationen diskuteras även priset vilket påverkas av ingreppets omfattning och hur mycket hår som flyttas.

Vid konsultationen går vi noga igenom det man ska tänka på efter en hårtransplantation.

48 timmar efter ingreppet går det bra att skölja håret. Dag 3 ska man tvätta håret försiktigt med ett milt schampo. Torka huvudet försiktigt med mjuka rörelser.

Efter 4 dagar går det bra att börja använda en huvudbonad såsom keps och mössa, de ska dock inte trycka hårt mot huvudet.

Man bör vänta ca 14 dagar med att träna och utföra aktiviteter som ger kraftigt ökad puls och högt blodtryck. Lugnare promenader går bra och rekommenderas för att hålla igång cirkulationen.

Även stylingprodukter och direkt solljus ska undvikas de första 14 dagarna efter operationen.

Uppföljning görs efter 1, 2 och 4 veckor samt igen efter 6 och 12 månader.

PRP-behandlingar är alltid tillgängligt vid hårtransplantationer

Vi erbjuder alltid PRP-behandlingar i samband med en hårtransplantation vilka ges vid uppföljningarna.

PRP står för Platelet Rich Plasma där Platelet är ett namn på våra minsta blodplättar. Dessa består av en stor mängd tillväxtfaktorer – kroppsegna proteiner med stark positiv inverkan på aktiviteten i cellerna. När hårsäckarna injiceras med tillväxtfaktorer startar en mängd positiva reaktioner i huden.

Tillväxtfaktorerna signalerar till stamcellerna runt varje hårstrå att produktionen av hårceller ska öka vilket betyder fler byggstenar till varje hårstrå – håret stärks och blir kraftigare samtidigt som alla hårstrån får ork att växa sig längre. Näringstillförseln ökar också då fler små blodkärl nybildas.

Även passiva och vilande hårsäckar aktiveras och producerar nya hårstrån. Resultatet blir ett tjockare och friskare hår, som växer både snabbare och längre.

Hårtransplantation med FUE-metoden

 

Hårtransplantation på olika område

Med en hårtransplantation går det att justera hårväxten på flera olika sätt. Hårlinje, vikar och hjässa är de tre stora områden som både kvinnor och män önskar fylla ut. Ingreppens storlek, omfattning och pris varierar kraftigt beroende på hur stort område som ska fyllas ut.

Justera hårlinjen

Med en hårtransplantation är det möjligt att förändra hårlinjen på olika sätt. Det går att sänka hårlinjen, förändra dess form samt fylla ut och göra den mer markant.

Detta är oftast ett relativt litet ingrepp och det brukar inte krävas mer än 800 – 1 200 grafts. Med en transplantation kan vi även fylla ut en gles och för bred bena.

Fylla ut vikar

För män försvinner håret ofta i vikarna och många önskar då att fylla ut dessa. Normalt fylls inte hela vikarna ut med hår utan de görs endast mindre markanta.

En helt rak hårlinje är mycket ovanligt på vuxna personer och ser oftast inte naturligt ut.

Ta bort gamla ärr

Både kvinnor och män kommer till oss och vill att vi skall ta bort olika former av ärr som sitter i huden på huvudet. Det kan vara ärr från olyckor, ärr från tidigare kirurgiska ingrepp eller ärr som uppstått i samband med sjukdom.

Ärr skiljer sig mycket i form och storlek men med dagens fina teknik blir resultaten mycket bra.

Hur går en hårtransplantation till?

Du skall känna dig trygg i hur en hårtransplantation.
För ett optimalt resultat är några grundläggande steg som vi går igenom.

1. Konsultation

Första steget är alltid en konsultation. Där går vi igenom dina individuella förutsättningar och reder ut samtliga frågetecken och funderingar kring ingreppet.

2. Hälsokontroll

Vi gör en hälsokontroll och går noga igenom allt som kan tänkas ha inverkan på ingreppet, till exempel om du äter några speciella mediciner.

3. Inför ingreppet

När det är dags för ingreppet skriver du på en friskförsäkran. Framför en spegel ritar vi sedan tillsammans ut de riktlinjer för var till exempel hårlinjen kommer att gå.

Vi är 100% överens innan transplantationen påbörjas.

4. Ingreppet

Premedicinering ges i form av lugnande och smärtstillande preparat. Antibiotika ges också för att minimera risken för infektion.

Givarområdet lokalbedövas sedan och när denna har verkat startar extraheringen av hårsäckarna. Steg två är att bedöva mottagarområdet och placera håret i området som önskas fyllas ut.

Hur lång tid ingreppet tar varierar kraftigt beroende på hur många grafts som transplanteras.

5. Återhämtning och uppföljning

Efter ingreppet går vi igenom skötselråd och sedan går det bra att åka hem. Normalt kan man känna sig lite trött och omtumlad.

Uppföljning med PRP-behandling görs sedan efter 7 dagar, 14 dagar och till sist efter 4 veckor.

Därefter är det rekommenderat att komma på återbesök efter 6 och 12 månader.

Generell information om hårtransplantation

De första hårtransplantationerna utfördes för 50 år sedan. Dessa gav i många fall kraftiga ärr och tveksamma resultat. Idag har kunskapen och erfarenheten ökat enormt och tekniken förfinats. Dagens utrustningen möjliggör ett arbete med mycket mindre transplantat, till och med enskilda hårstrån.
Hårtransplantation

FUE-metoden (Follicle Unit Extraction)

På Laserklinikcenter använder vi oss av FUE-metoden som ger ett mycket naturlig resultat med en snabb läkning utan ärr. I de flesta fall tas hår från nacken och flyttas till det glesa eller tomma området. Håret som växer i nacken är genetiskt kodat att aldrig sluta växa.

De transplanterade hårstråna växer därför för alltid. Det är dock möjligt att ta hår från andra delar på kroppen men bara i undantagsfall då hårstråna i nacken är mest genetiskt lämpliga.

FUE-metoden innebär att enskilda grafts tas direkt från givarområdet med hjälp av en mycket tunn och liten borr (0,5-0,8 mm i diameter). Håret i givarområdet rakas av till en längd på cirka 1-2 mm för att borren ska kunna omsluta hårsäcksgruppen.

Grupperna sorteras sedan utifrån antal hårsäckar. Antal strån i hårsäcksgruppen avgör placeringen på huvudet för att erhålla ett så naturligt resultat som möjligt.

Stäng meny